22 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi. Organizacja tego Dnia, który jest doskonałą okazja do promowania zachowań proekologicznych, wpisała się na stałe do kalendarza szkoły. W tym roku przyjęła jednak nieco inną formę. Organizatorki Święta: pani Aleksandra Kalkowska, Beata Nastały i Barbara Bach skupiły się na obchodach dotyczących naszej małej lokalnej ojczyzny - Kaszubach.
W dzień poprzedzający odbyły się warsztaty plastyczno-artystyczne pod kierunkiem pań: Sabiny Domaros, Ewy Mehring i Joanny Lewickiej. Uczniowie pod okiem instruktorek namalowali piękne wzory kaszubskie na deskach i na szkle. Dodatkowo uczyli się wykonywać kwiaty z papieru. Efekty ich pracy zachwycają i pokazują, z jaką niezwykłą starannością uczniowie podeszli do swojego zadania.
W piątek dla wszystkich klas IV-VIII odbył się apel, na którym uczniowie klas 7 przypomnieli nam, że Ziemia potrzebuje ochrony i opieki. Tego dnia każdy powinien pomyśleć, co może zrobić dla Ziemi i zaprzyjaźnić się z nią. Zebrani obejrzeć mogli także prezentację multimedialną o tematyce ekologicznej.
Kolejnym punktem była prezentacja regionalnych potraw połączona z degustacją. Zaprezentowano smaki Ziemi kaszubskiej: min. smalec ze skwarkami, pulki, placki ziemniaczane ze śmietaną, bigos, pieczoną kaczkę, racuchy drożdżowe, śledź po kaszubsku, zupę dziadowską czy z żółtej brukwi i wiele innych. Nie zabrakło także przetworów. Smakowite potrawy przygotowali rodzice uczniów i organizatorzy.